Uudised

Pressiteade - Viimsi mõisa pargis toimub Vabadussõja lahingu taaslavastus 23.02

Eesti sõjamuuseum ja Saaremaa Sõjavara Selts korraldavad vabariigi aastapäeval Viimsis Vabadussõja-teemalise lahingu taaslavastuse „Lõuna wäerind 1919“. Taaslavastus on 1919. aasta kevadtalvel Pankjavitsa mõisa lähedal toimunud lahingu ainetel. Lahingus osaleb üle 100 erinevate sõjaajaloo klubide liiget Eestist ja välismaalt, kelle relvastuseks on vintpüssid, kuuli- ja pommipildujad Eesti sõjamuuseumi kogust, tehakse ka pauku 76-millimeetrisest välikahurist.
Lahingu juhi Margus Sinimetsa sõnul püütakse pealtvaatajateni tuua võimalikult reaalne sõjaolukord. "Seejuures pole vähetähtis ka sõjameeste ajastutruu riietus ja varustus kuni pisiasjadeni, nagu rihmad ja rakmed,“ sõnas Sinimets.

Lahingu toimumispaigaks on Eesti sõjamuuseumi ehk Viimsi mõisa härrastemaja taha jääv ala. Lahingu eel ja järel saab sõjamuuseumi ees tutvuda Kaitseliidu Harju maleva Rävala malevkonna relvastuse ja varustusega. Eesti sõjamuuseumi vormi- ja relvanäitusel on võimalik tutvuda Vabadussõja- aegsete vormide ja relvadega.

Vabariigi 100. aastapäeva puhul taaslavastatav lahing algab sõjamuuseumi juures Viimsi mõisa pargis 24.veebruaril kell 14.00 ja kestab umbes 45 minutit. Üritus ja sõjamuuseumi külastus on pealtvaatajatele tasuta.

Lisainfo:
Peep Reisser